Varaždin
barokna prijestolnica Hrvatske, grad glazbe, cvijeća i bicikala.

Varaždin je grad bogate povijesti, kulture življenja i gospodarskog razvoja više od devet stoljeća.

Grad se formirao oko utvrde zvane Stari grad koja datira iz srednjeg vijeka, a najzaslužniji za njegov razvoj su obrtnici i trgovci tog doba. Najveći procvat Varaždin je doživio u 17. i 18. stoljeću kada i nastaju sve važne građevine, a zbog osebujnog društvenog života plemića, umjetnika i književnika, zovu ga i mali Beč.

U doba svoje najsjajnije povijesti, Varaždin je odlukom Marije Terezije postao sjedište vlade 1756. godine, a samim time bio je glavni grad Hrvatske sve do velikog požara 1776. godine.

Varazdin Stari grad advent
varazdin centar grada

Trgovi, crkve, muzeji, palače...

Grad je to prekrasnih trgova i ulica, mnogobrojnih crkava i muzeja, očuvanih palača i vila, grad sjajne prošlosti, ali i dinamične sadašnjosti. Njegovim vizualom dominiraju mnogobrojni crkveni tornjevi i zelene oaze parkovne arhitekture, od kojih je svakako najpoznatije Varaždinsko groblje.

varazdin lokoti

Kulturno, obrazovno, gospodarsko, sportsko i turističko središte sjeverozapadne Hrvatske

Varaždin je danas kulturno, obrazovno, gospodarsko, sportsko i turističko središte sjeverozapadne Hrvatske pa svatko od posjetitelja može pronaći neku od zanimljivosti po svom ukusu.

Od najpoznatijih događanja tu su Špancirfest -  festival uličnih šetača i performera i najstariji festival barokne glazbe Varaždinske barokne večeri koji svake godine privlače brojne goste.

Tražite mjesto za prespavati u Varaždinu?

Opustite se u jednoj od naših moderno uređenih soba!

Pogledajte naše sobe
20180721 115236

Prekrasne terase i bogata gastronomska ponuda autohtonih jela

Varaždin ima bezbroj prekrasnih terasa za ispijanje kave i degustaciju nadaleko poznatih varaždinskih klipića, ali i bogatu gastronomsku ponudu autohtonih jela i drugih delicija u nekom od poznatih varaždinskih restorana.

Varaždin je nositelj 11 nacionalnih nagrada Zeleni cvijet kao najuređeniji grad kontinentalne Hrvatske i međunarodne nagrade Srebrni cvijet, što ga svrstava u sam vrh nezaobilaznih destinacija za posjet u Hrvatskoj.

varazdin biciklizam

Cikloturizam

Okrećući se sve više zahtjevima svojih gostiju, bogata turistička ponuda nudi se i okolici Varaždina, kako na vinskim cestama, tako i na seljačkim imanjima gdje hrana ide ravno iz proizvodnje na stol.

Cikloturizam  jedna je od novijih grana turizma koja se razvija u Varaždinskoj županiji jer upravo svojim šumama i livadama, rijekama i vinogradima taj kraj predstavlja  idealnu destinaciju za sve ljubitelje takvog putovanja. Dostupno je više tematskih ruta biciklističkih staza na području županije i šire.